Behandeling Ziekte van Bechterew

Behandeling ziekte van Bechterew
De ziekte van Bechterew is niet te genezen. Het is een chronische ziekte die niet overgaat. Toch kunnen de stijfheid en de pijn verminderd worden met een goede behandeling.

Mensen met deze aandoening worden meestal behandeld door een reumatoloog. Soms worden ook een ergotherapeut en fysiotherapeut bij de behandeling betrokken. De behandeling van de ziekte is vooral gericht op het verbeteren en vergroten van het welzijn, de lichaamshouding en de mobiliteit. De behandeling bestaat uit medicatie en beweging.

Medicatie
Pijnverlagende en ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven. Doorgaans zijn dit medicijnen in pil- of poedervorm. Als een gewricht ernstig is ontstoken dan wordt het medicijn in het gewricht geïnjecteerd. Non-Steroidal Anti-inflammatory Drugs, ofwel NSAID’s, worden het meeste voorgeschreven. Dit zijn ontstekingsremmers die ook de pijn wat verlagen. Bij onvoldoende effect worden er zwaardere middelen voorgeschreven. De medicijnen kunnen ook weer bijwerkingen geven.

Beweging
Beweging geeft verbetering. Hiermee wordt verstijving van de wervelkolom weer tegen gegaan. Het ziekteproces kan aanzienlijk vertraagd worden door oefeningen en goed bewegen. De gewrichten blijven zo soepel, raken minder snel stijf en gaan minder snel ontsteken. Een fysiotherapeut kan hulp bieden bij de oefeningen. Er zijn ook speciale Bechterew-oefengroepen. Hier kunnen mensen met de aandoening in groepsverband gericht oefenen, onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Wat je zelf kunt doen
Als je de ziekte van Bechterew hebt dan kun je zelf ook al veel doen om het ziekteproces te vertragen of te verbeteren. Hierbij is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen rust en in beweging blijven. Verder is het zinvol dat je zorgt voor een goede houding en deze ook regelmatig veranderd. Daarnaast is sporten belangrijk. Je houdt je gewrichten soepel door een sport te beoefenen als wandelen, zwemmen of fietsen.

Alternatieve behandeling
Sommige patiënten hebben baat bij een alternatieve behandeling. Dit kan dus steun bieden, al is dit niet wetenschappelijk aangetoond.

Verdere tip
– Vermijd overgewicht
– Zorg voor voldoende rus
– Gebruik de weldadige warmte van je bad of douche
– Vermijd overbelasting van je rug

Geef een reactie