Prognose Ziekte van Bechterew

Prognose ziekte van Bechterew
Ook al is Bechterew een chronische ziekte, toch zijn de verwachtingen voor de meeste mensen die deze aandoening hebben redelijk goed. De ziekte is ongeneesbaar, maar met een goede behandeling kun je de klachten beperken.

Na de eerste ontstekingen, wordt de ziekte stabiel. Ontstekingen kunnen soms weer opsteken, maar deze zijn vaak licht of matig. Bij het gros van de mensen met deze ziekte helpen medicijnen en bewegen goed. Na een aantal jaren wordt de onderrug stijver en minder flexibel. De stijfheid verschilt weer van patiënt tot patiënt.

Nauw toezicht van artsen
De prognoses zijn het beste voor patiënten die onder nauw toezicht staan van artsen en die voldoende bewegen. Patiënten die roken wordt aangeraden hiermee te stoppen. Hierdoor kan de ziekte verbeterd worden.

Zelfstandig functioneren
De meeste mensen met Bechterew kunnen zelfstandig blijven functioneren. De beperkingen blijven licht. Wel wordt het lastiger om zwaar lichamelijk werk te doen. Bij een verkromming van de wervelkolom kan het nog ruim tien jaar duren voordat deze verkromming zich heeft ontwikkeld.

Ontstekingen
Bij het gros van de patiënten treden er geen ontstekingen op buiten de wervelkolom. Oogontstekingen kunnen soms opsteken. Zonder een goede behandeling kan dit uiteindelijk tot blindheid leiden. Bij sommige patiënten komen opvlammingen van ontstekingen voor. Het kan ook zijn dat de ontstekingen erger worden.

Geef een reactie