Diagnose van de Ziekte van Bechterew

Diagnose ziekte van Bechterew
Vaak heeft de huisarts of reumatoloog al een vermoeden dat er sprake is van de ziekte van Bechterew. Doorgaans wordt de diagnose vastgesteld op je verhaal en het lichamelijk onderzoek.

De beginklachten, als pijn en stijfheid in de rug, komen bij veel mensen voor en kunnen ook op een andere aandoening wijzen. Niet iedereen met rugpijn heeft natuurlijk Bechterew. Het kan dus enige tijd duren voordat een arts de juiste diagnose stelt.

Lichamelijk onderzoek en je verhaal
Het is vaak erg moeilijk om een diagnose te stellen. Dit komt, omdat er in het begin van de ziekte nog niets te zien is op de röntgenfoto’s. De reumatoloog baseert zijn diagnose dus vooral op je klachten en het lichamelijk onderzoek. Verder onderzoekt de arts ook de beweeglijkheid van je rug in allerlei richtingen. Daarnaast kijkt hij ook of er ontstekingen zijn aan de gewrichten of peesaanhechtingen.

Bij het onderzoeken van de rug kan de arts de Schober-test uitvoeren. Hierbij tekent hij twee punten op de rug, ongeveer 10 tot 15 centimeter onder elkaar. Vervolgens moet de patiënt zich voorover buigen met de knieën gestrekt. Bij gezonde mensen zal de afstand tussen de twee punten gaan toenemen. Bij mensen met de ziekte van Bechterew is dit niet het geval. Verder onderzoekt de huisarts ook de longen, het hart, de bloeddruk en andere gewrichten als de heupen, benen, armen en schouders.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek kan de diagnose weer ondersteunen. De aanwezigheid van het HLA-B27-gen kan een aanwijzing zijn. Dit is de erfelijke factor die bij het grootste deel van de mensen met Bechterew in het bloed voorkomt. Toch zegt dit ook niet alles. Ongeveer 10% van de mensen met Bechterew heeft dit gen niet in het bloed. Andersom zijn er ook mensen die het gen dragen, maar de ziekte niet hebben.

Röntgenfoto
In de beginfase van de ziekte zijn tekenen van ontstekingen aan gewrichten nog moeilijk te zien. Meestal worden er pas in een later stadium van de ziekte röntgenfoto’s genomen. Soms laat de reumatoloog een MRI-scan maken om te zien hoever de gewrichten al zijn ontstoken.

Geef een reactie