Symptomen van de Ziekte van Bechterew

Symptomen ziekte van Bechterew
De ziekte van Bechterew kan zich op verschillende manieren uiten. Meestal begint het met pijn en stijfheid, laag in de rug. Daarna raken ook de gewrichten van de heupen, schouders en knieën ontstoken. In een latere fase van de ziekte kunnen ook andere organen ontstoken raken. Mensen met deze aandoening zijn vaak erg moe.

Eerste symptomen
De eerste klachten ontstaan meestal rond het 25e jaar. Het begint dan met pijn in de rug en de bilstreek. Deze pijnklachten zijn het hevigst in de ochtend en de nacht. In de loop van de dag wordt de pijn minder en neemt de stijfheid ook af. In het begin zijn de pijn- en stijfheidsklachten in periodes aanwezig aan één kant, links of rechts. In een later stadium van de ziekte heeft iemand aan beide kanten van de onderrug en bekkengordel pijn. De klachten zijn dan blijvend. Je kunt ook pijn hebben hoger in de rug.

Vermoeidheid
Een veelvoorkomende klacht bij mensen met Bechterew is vermoeidheid. Een gebrek aan energie is een kenmerk van de ziekte. De pijn kan je ’s nachts uit je slaap houden. Verder is het ook moeilijker om te draaien in bed.

Andere ontstekingen
Mensen met de aandoening kunnen ook ontstekingen hebben in de gewrichten van de heupen, knieën, schouders, vingers of tenen. Deze ontstekingen gaan gepaard met zwellingen en pijn. Vaak gaan de ontstekingen weer over. In sommige gevallen blijven deze echter en leiden ze tot beschadigingen. Ontstekingen van de peesaanhechtingen, zoals de achillespees, komen ook regelmatig voor.

Overige klachten
Naast de klachten die hierboven zijn genoemd, kunnen mensen met Bechterew ook last krijgen van:
–   Darmklachten: Ongeveer vijf procent van de mensen met de aandoening krijgt last van ontstekingen aan het darmslijmvlies. Deze ontstekingen veroorzaken weer diarree waar bloed bij zit.
–  Huidklachten: Mensen met Bechterew kunnen last krijgen van schilferende plekken op de huid, ofwel psoriasis. Dit komt bij 5 tot 10% van de mensen met deze ziekte voor.
–  Acute ontsteking van het regenboogvlies van het oog (uveitis): Eén op de drie patiënten met Bechterew krijgt uveitis. Hierbij is het oog rood en erg pijnlijk en zie je wazig. Deze oogontsteking moet altijd met spoed worden behandeld.
–  Verminderde conditie

Geef een reactie